Vid havet

Ni har kanske hängt med på att Gustav är en duktig fotograf vid det här laget. Ja tänkte att ni skulle få gå tillbaka i tiden, till Västervik igen, och se lite hur fint vi hade det där!
 
Jag låter bilderna tala för sig :)
 
 
(null)
(null)
(null)
(null)

Vad jag ser fram emot just nu

Hej hopp! Det är sommar snart och när jag skriver det här ser jag precis ett gäng med studentmössor på svaj gå förbi. Ändå ett ganska bra  bevis på vår och sommar!

Har känt mig lite nere på sistone. Känner mig orolig och stressad över hur allting ska bli efter skolan är klar. Prestationsångest deluxe.

Men jag tänker inte fokusera på det för mycket. Tankarna grottar in sig utan min hjälp. Jag tänkte istället ta upp roliga saker. Några fina grejor som jag ser fram emot!

Först ut:

Urban Trail Run - ett lopp som jag oh Erica ska springa på lördag. Väldigt pepp på det och lite nevös ;) 

Oslo - att fira sjuttonde maj med en saknad vän. Ser fram emot det megamycket!

Examenspartaj - halva min släkt och många av mina vänner slås ihop för en dag och jag ser fram emot en mysig dag med mycket kärlek! Och att jag är klar i skolan då - knas!

(null)


Min födelsedag - för alltid en superpeppad firare såklart! Dessutom tar Christoffer sin examen då :) 

LT - mitt sommarjobb som reporter på länstidningen i Södertälje. Känns läskigt men kul att få anta rollen som reporter igen!

Midsommar på Gotland - vi drar till Gotland och firar midsommar i år. Vill ha sol och bad och fina dagar bara!

(null)


Mycket som händer i maj och juni och jag peppar allra mest att solen ska komma fram igen ❤️ 

Vad ser ni fram emot? :) Kulturnatten

Nej, jag kan inte ta cred för en bra titel på detta inlägg. Det var en natt full med kultur för mig och hela Stockholm. Kulturnatten brukar vara nu i april och för en kväll fylls hela staden med massa olika events, gratis såklart. Det är alltid svårt att välja vad man ska gå på och i år valde jag bara två saker. 
 
Jag började min kväll med att möta upp Tove och Calle på Balettakademin. Christoffer hade loppis där med sin klass och jag fyndade träningstights för 25:-, för bra för att vara sant. Där hade de också en dansuppvising som vi gick på. Alltid kul med dans och de var såklart superduktiga. Blev ännu mer pepp på att se Christoffers examensuppträdande den 25 maj :) Är ni i Stockholm då tycker jag att ni ska gå! Den är på Dansens hus!
 
Efter lite dans sade jag hejdå till alla och fortsatte själv till Unga Klara för att se teatern Ocean. Erica jobbar som ljudtekniker där och den lät så himla spännande tyckte jag. Den beskrivs som "en svart, rolig och sorglig föreställning om intimitet. Om sex, svek, saknad och solidaritet. Om kärlek och missbruk. Om rädsla och längtan."
 
En av de bästa teatrar jag sett på länge, WOW, vad bra den var! Se den!
 
 
 
 Kvällen avslutades med en drink på den nya baren TAK och efter en tung dag, kändes det fint att få ha en så himla mysig kväll. Stort tack till mina vänner som alltid förgyller mina dagar!

Sol och sommar och spelning

Tror inte att någon missade det, men sommaren kom förra veckan! Fredagen var MAGISK och dagarna som fylldes med sol, fyllde jag med promenader, natur och utomhusvistelse. OJ, stelt ord ändå - utomhusvistelse. 
I alla fall. Fredagen var fantastisk och jag promenerade, fikade och hade det mysigt med min kompis Jaana efter skolan. Hon har precis skaffat hund, en väldans söt liten Pepsi.
 
Hade fullt upp att hålla mig lugn och gosa, så tog tyvärr inga bilder ;) Men här har ni en på mig och min fina majblomma istället!
 
 
Massa soltimmar senare begav jag mig hemåt för att käka och göra mig iordning inför kvällen. Gustav skulle ha spelning med sitt band - Electric Sweethearts. Jag och Christoffer taggade med vin på Secret Gardens uteservering innan. Vill att sommarens plats ska bli uteserveringar med fina vänner!
 
Electric Sweethearts levererade som alltid och de har precis släppt en låt på Soundcloud nu, om ni vill lyssna? :)
 
https://soundcloud.com/search?q=electric%20sweethearts
 
Lyssna lyssna lyssna! De är så JÄKLA BRA!

Höjda röster

För att ge lite mer hoppfull känsla tänker jag fortsätta med vitkiga frågor idag också. Förra torsdagen var det en manifestation eller demonstration, lär mig aldrig skillnaden, i Gamla Stan. Utanför den Svenska Akademin. Jag tror att de flesta av er har snappat upp lite information om allt som hänt på nyheterna men för er som missat finns det en snabb genomgång här: 
 
https://www.baaam.se/krisen-i-svenska-akademien-pa-5-minuter-detta-har-hant-recap
 
Jag och Gustav var på plats och det var mäktigt att se så många samlas och säga ifrån. Starka tal, stora ord. Det som griper tag i mig mest är att metoo-upproren fortsätter. Kvinnor fortsätter säga ifrån och jag beundrar alla starka människor som vågar, som står upp mot orättvis behandling och säger NEJ, DET ÄR NOG NU. 
 
Efter onsdagens boksläpp blev jag lite hoppfull igen, det är så många som vill gott, som vill att samhället ska förändras till det bättre, som inte tolerar sexism, hot och våld. Vi är starka tillsammans!
 
 
Knutar runt halsarna.
Knutna nävar i luften.
Höga röster mot tystnaden.
Det är slut på den nu,
våra röster bärs av alla kvinnor och vi säger att det är nog nu.
Det har varit nog länge.
 

Boklansering i hopplöshetens tecken

 
För precis en vecka sen var jag på boksläpp, eller boklansering som det kanske heter. Förlaget Timbro gav ut boken "Övervakad : Människor, maskiner & Gud" skriven av Susanne Wigorts Yngvessons. Den handlar i korta drag om det samhälle vi lever i idag, om övervakning ur flera perspektiv. Jag har inte hunnit läsa den än, men efter lanseringen fick jag bilden av att den skulle vara lite av en blandning mellan skönlitteratur och facklitteratur. 
 
Jag har aldrig varit på en boklansering tidigare och jag visste därför inte vad jag skulle vänta mig, men jag gick därifrån väldigt illa till mods. 
 
Den ena mannen som skulle kommentera boken började sexualisera moderatorn, en kvinna. Han pratade om att det inte vore så bra om alla visste vad andra tänkte på och tog då upp ett exempel. Den här mannen vänder sig alltså till kvinnan som är där för att leda samtalet och förklarar att om det skulle vara så att han tänker sexistiska tankar om henne, vore det ju inte så bra om hon visste det, det skulle bara bli obekvämt.
 
Ett klumpigt exempel, som gör moderatorn obekväm, tänker kanske ni?
 
JA! Men det slutar inte där. Mannen anser istället att han måste förtydliga sig och tar ett tydligare exempel. Han vänder sig alltså till moderatorn igen och säger att det "skulle ju vara jobbigt om du till exempel visste att jag tänkte mycket på dina bröst." 
 
Detta är så problematiskt på så många plan att jag knappt vet var jag ska börja.
 
För det första gör han henne EXTREMT obekväm när han vänder all uppmärksamhet till hennes bröst, som för övrigt är EXTREMT onödigt, han skulle kunna ha tagit ett annat exempel. För det andra är det OTROLIGT förminskande att peka ut en människa på det sättet, när hon är där på precis samma villkor som honom, jobbmässigt. Det är förminskande, sexistiskt och ett beteende som inte är okej, på någon nivå. 
 
Det värsta är att kvällen inte slutar där. Nästa man som går upp och ska prata om boken börjar bara prata om sig själv istället och om sin farbror. Boken är inte längre i fokus och kvinnan som skrivit den tappade helt sin plats. Och då är det är ändå hennes boklansering.
 
Kände mig bara tom efteråt. Ibland känner jag bara för att ge upp den feministiska kampen helt, det känns hopplöst och jag undrar om det kommer bli någon förändring alls, om vi gör någon nytta?
 
Samtidigt vet jag ju att vi måste fortsätta, för alla kvinnor som kommer efter oss. De ska få lika mycket plats, lika mycket lön, lika mycket makt, och det måste vi fortsätta kämpa för.

Gratulerer!

Hallå där, igen!
Det har ekat lite tomt här ett tag, inspirationen inte riktigt funnits där och jag har lärt mig att det är bättre att vänta tills det kliar i fingrarna igen, och det gör det nu. 
 
Mycket har hänt sen sist, låter som något man bara säger, men ni ska få följa med på lite återblickar som visar lite hur livet har rullat på medan jag varit borta. 
 
En stor sak med idag, om vi ska börja med något, är att det är denna persons födelsedag! Louise fyller 24!! Det känns tråkigt att inte kunna fira henne men vi ses inom en snar framtid ändå. Vi har nämligen bokat in en resa till...
 
OSLO!
 
Vi ska haka på  sjuttondemaj-firandet. Är ultrapepp på det, på att se något nytt och träffa Louise igen. 
 
Googlar på vad man kan göra i Oslo och översätter olika uttryck till norska bara för att det är roligt. 
 
Har ni varit i Oslo? Är det något jag inte får missa? :)
 
 
 
 

Solen

(null)

(null)

Halloj från ett tidigt Västervik! Ja, det var alltså hit vi skulle :) som en överraskning till mormor har vi samlats  och hyrt stugor precis vid vattnet.

Mormor älskar Västervik och överraskningen blev väldigt lyckad! God mat, spa och massa sol har vi hunnit med än så länge och då har vi hela lördag och söndag kvar. 

Dagen till ära var vi uppe och kikade på soluppgången! Min kusin Thea hade aldrig sett någon och vi kom överens om att det var dags!


Vårklädd på väg

(null)

Halloj! Hoppas att ni har en fin torsdag framför er! Jag och Gustav tar helg nu och ska på äventyr. Mer om det sen!

Vi gick utanför dörren och blev positivt överraskade av en stor gul sol och... vad var det? VÄRME! Vårjacka på och ett glatt humör!

Älskar också att vi packar i papperskassar, mycket bra.

Hur packar ni?

Skolbänken

(null)

Hej hopp! Direktrapportering från skolbänken. Känner PMS:en komma smygande i dålig hy, ständig hunger och trötthet. Känner ni också så?

Tråkigt när det är intressanta diskussioner på g och man ändå vill haka på. Är ju en pratare som gärna diskuterar och säger vad jag tänker och tycker. Stoppar mig själv ibland för att jag tycker att jag tar för mycket plats. Undrar om andra tänker så. Tycker såklart att jag säger väldigt vettiga saker (möjligtvis partiskt) och därför borde prata ;) 

Våga ta plats! Ja, det får bli dagens uppmaning (till mig själv och er). 

33 dagar

(null)
Bild från ett bröllop för några år sedan!

Läste någonstans att det ska bli sommar om 33 dagar. Tänk va fint om det blir så trots att det känns så långt borta när isen fortfarande ligger längs vattnet här. 

Början på denna vecka går i ett. Det är plugg och jobb och plugg och jobb. Men igår hade jag något alldeles extra att se fram emot. För på eftermiddagen träffa jag Erica. Vi var ute och gick i flera timmar. Åt fantastisk mat, drack vin och pratade livet. Fint vare, och jag är tacksam över de fina människor som förgyller mitt liv så mycket ❤️

Ta hand om era vänner hörni! Och njut av alla solglimtar!

Lapp-hemmet

(null)

Jag och Gustav skriver ganska ofta lappar till varandra. Ett fint sätt att göra någon lite extra glad, tycker jag. Här har ni lite lappar som skrivits på sistone! :)

(null)

(null)


(null)

(null)

Den sista lappen har ni sett förut tror jag. Vill att ni tänker på det idag, och aldrig glömmer att ni är bäst ❤️

Brukar ni skriva lappar?

Ohoj!

 Bild från dagen jag låtsades att jag var sjökapten. Fick många fina ord om min keps, det värmer såklart! Himla fint att det också döljde den otvättade hårlooken som fanns under. 
 
 
Jag hoppas att ni har haft en fin vecka. För mig känns det som att den försvann i påsk och ledighet och jag borde kanske ha fått lite mer gjort, men jag tar det nästa vecka. 
 
Mitt påsklovsmys har ni redan fått höra om och min vecka började inte förän på onsdagen. Då blev det mest promenad - plugg - promenad - plugg och till sist en eftermiddag/kväll på stan med Gustav. Testade två olika caféer, kommer tipsa er snart!
 
Torsdag var det skola, mys med mormor och Tova samt Teater. Något som jag också kommer skriva om här snart. Vi gick ut och drack bubbel efteråt, fick vårfeeling och kände mig glad. 
 
Fredag var både skola och jobb innan bokcirkel, gick ut och tog ett glas med Tove och hennes kille efter. 
 
Lördag fick jag finbesök av mamma, mormor och Tova. Vi brunchade med pannkakor, spelade spel och var ute i solen, eller ja, gick till centrum. De åkte hem och jag tog en springtur innan jag satte mig och pluggade en kortis... och mer hann inte hända innan jag satte mig och skrev precis det här.
 
Vad har ni gjort i veckan? 
 
Hoppas att ni har skrattat mycket, fått sol på kinderna och fortfarande har godis till helgen från påskledigheten <3 
 

Från utsidan, fredag kväll

Klockan är långt över midnatt. Jag trängs med trötta och överpeppade människor på tunnelbanan och slås återigen av att jag har hittat en plats i en stad där allt kändes för mycket i början. 

 

Några säten framför mig sitter två killar och skrattar så att det ekar i hela vagnen. Hos mig sitter människor med krökta nackar. 

 

"Östermalmstorg", rösten skorrar högt i högtalare som är lika trötta som jag är nu. Bra trött.

 

Energin som fanns i vagnen går av här, med snabba klackar, högljudda röster och förväntan. Några åker vidare, kanske hem... till någon eller sig själv. 

 

"Ropsten nio minuter" 

 

Högtalarrösten skorrar igen, den här gången genom tunneln som bildar väntsal. Med konst på väggarna som ingen förstår och bänkar längs kanten, en kvinna gråter högt på en av dem. Snyftar lågt, försöker samla sig och mumlar tyst i någons öra. Jag hoppas att han förstår.

 

Jag är så trött att ögonen klipper av mellan blinkningarna - för att försöka ta all vila de kan. Imorgon kan jag vila.

 

Andas in

(null)

En Flashback tillbaka till påskledigheten, vi carpade dagen så mycket vi bara kunde! Det var sol och hoppade upp för att promenixa en sväng. Jag fick med mig Gustav och vi vandrade omkring i skogen en stund, man borde göra det mer!

(null)

Efter lunch och värme hemma gick jag ut för att fånga de sista solstrålarna för dagen. Jag satte mig här, en solfläck i den lilla skogen vid oss. Läste och skrev en del, drack massa te! 

(null)

(null)

Finemang, minsann!

”Du är så känslig”

En mening jag har fått höra ofta sedan jag var liten. Under större delen av mitt liv har jag sett det som en av mina allra sämsta sidor, att jag är känslosam. 


Mina känslor har alltid suttit på utsidan. Jag gråter när jag är ledsen, besviken, arg och frustrerad men också när jag är glad, lycklig eller när något är väldigt fint. Det får många att bli obekväma, jag vet det. För det är inte meningen att man ska visa så mycket känslor, det ses ofta som något svagt och är det något man inte vill vara i detta samhälle så är det just svag. 


Jag har försökt träna bort tårarna, försökt spara dem tills det passar sig att gråta - alltså när jag är ensam. Men det är svårt när allting känns så mycket. För det är just så det är, jag känner väldigt mycket, väldigt starkt, väldigt ofta. 


Man kan tycka vad man vill om det, att jag är hysterisk, töntig, konstig, emotionellt instabil, larvig, mesig, ja, det finns många etiketter att sätta om man väljer att se det så. 


Men jag skriver här för att jag också vet att jag inte är ensam. Jag är inte ensam om att känna mycket och till er som känner igen er vill jag bara säga att ni inte ska lyssna på de människor som kallar er osköna saker och tycker att ni bara är larviga. Jag tycker att vårt samhälle generellt sätt är emotionellt kallt och stängt. Jag Kommer inte på några bättre ord än så. 


Jag tycker inte att vi ska behöva lära oss att känna mindre starkt. Jag tycker istället att alla borde låta sig känna exakt det de känner. Borde låta sig vara ledsna och lära sig hantera sina egna och andras känslor. I alla fall låta dem finnas.


Jag vill också säga att det är viktigt att omges av människor som låter en känna saker, som inte förminskar ens känslor utan i alla fall försöker förstå. Det är vi alla värda!


Med det sagt tror jag också att det är viktigt för alla människor att förstå att en människa som gråter mycket inte ÄR en ledsen människa. Ofta känner jag att jag måste hålla uppe en glad fasad för att inte människor ska tro att jag bara är ledsen hela tiden. För det är jag verkligen inte. Jag är glad, jag är kär och lycklig för det mesta. Men ibland är jag ledsen. Det definierar inte mig som människa, jag är alla känslor precis som alla andra människor är. 


Så, till er som kallat mig känslig genom åren. Jaa, jag är känslig men det är inget dåligt med det!!Låt känslorna flöda, säger jag!


Middagstips

Ursäkta halvtråkiga bilder! Men det är smarrigt, jag lovar!

Du behöver:

Sojabönor
Tofu
Potatis
Rödbetor
Citron
Vitlök
Salt
Peppar


(null)

Skär tofu i tärningar och finhacka vitlök.

Skär potatis och rödbetor i valfri "ungsvänlig" form. Och skjuts in i ugnen.

Stek vitlök och tofu tills de fått färg, lägg i sojabönor och pressa i citron. Låt allt få färg och salta o peppra. Servera med valfri sås.

(null)

De kommer drunkna i sina mödrars tårar

(null)

Hemsk titel - check!

Påskens läsning, en bok som cirkulerat cirkus överallt och som dessutom vann Augustpriset förra året! BAAM! Det var längesedan jag läste en bok som hade blivit så hyllad. Var nästan nervös för vad jag skulle tycka.

Men jag blev inte besviken. 

Boken handlar om dagens Europa, om terror och fascism, samtidigt som den är någon form av framtidsdystopi. 

(null)

Enda nackdelen är att den blir lite rörig. Det tyckte åtminstone jag. Ibland fick man läsa om vissa delar för att hänga med på vem man får följa och vem det är som pratar. 

Men annars. Viktig, obehaglig och gripande! Får 4/5 av mig!

Trenden

Ni som följer mig på sociala medier kanske har märkt en grej det senaste halvåret...

Min nya (eller pånyttfödda) kärlek till hårband ;) jag älskar hur smidigt håret känns piffigt och snyggt!

Tänk om jag hade kunnat säga till mig själv när jag var mindre att det skulle bli coolt igen en dag! Wow! Hade älskat det!

Här har ni de jag investerat i:

(null)

Mitt äldsta tillskott i hårbandssamöingen är denna vackra skapelse i vit spets! Man känner sig alltid uppklädd i den, kommer inte ihåg var jag köpte den men det var några år sedan.

(null)

Hade tydligen ingen bra bild på det här hårbandet, som jag, utan tvekan använder mest, men det är blått med vita prickar. En scarf köpt på second hand- butiken Emmaus för typ 30 spänn.

(null)

Ett rött. Detta har ståltråd i sig och sitter som en smäck. Tycker om färgen mot mitt hår. Köpte den på en butik i slussen som heter Fröken Söt, kostade kanske 50 spänn.

Det ligger ett vanligt svart i min lilla samling också ;) 

Har ni hakat på hårbandstrenden?

Den glammiga påsken

(null)

Halli hallå! Hoppas att ni har det fint mitt i påskledigheten! 

Här ovan ser ni min gårdag. Både fredag och lördag har varit fullsmockade med kvalitetstid med Gustavs familj.

Mycket bubbel, mat och fika. Vi har sovit länge och bara varit annars! 

(null)

Precis nu är jag på väg till stan. Köpte med mig en lyxig frukost - kanske inte men i alla fall. Hade bara en bulle hemma efter fikat hos Gustavs mamma. Frukost vid 14, säger nån. Ledighet, säger jag. 

(null)

Håller mig varm (och snygg!!) med over knee-strumpor jag glömde bort att jag hade. 

(null)

Och är trött i huvet, men det ska bli fint att få en energiboost av min bästa vän ❤️ i kväll har jag en dejt med en bra bok och en kopp te. Känns som en bra plan!


Vad hittar ni på idag?

Kommentera gärna :) så kul att höra om er!

oliviamariaeklund.blogg.se

"Det finns inget annat misslyckande än att sluta försöka"

RSS 2.0