Lite böcker jag läst, del 1

Har kommit av mig liiite i min bokslukar-period. Men har under de månader som gått av året ändå läst 18 nu. Håller koll på alla via goodreads, en hemsida där man kan dela böcker med andra, recensera, ge poäng och läsa vad andra har tyckt. Jag tänkte ta upp några av de senaste böckerna, vad de handlar om samt vilket betyg de fått av mig.
 
Kom ihåg!! Jag är ganska hård med poängen. 
 
Konsten att ha sjukt låga förväntningar - Åsa Asptjärn
"Grundbulten i Emanuel Kents filosofi är: sänk förväntningarna. Punkt. Är dina förhoppningar och förväntningar noll så kan du inte bli besviken. Och det ska visa sig vara en rimlig hållning till livet för Emanuel Kent som vill omfamna mer av livet, och har större ambitioner med sina tonår än att hänga med (enda) kompisen Tore."
 
Betyg: 2/5
 
(Men helt klart läsvärd, särskilt om man är tonåring själv. Jag hade lite svårt för språket bara)
 
 
Män utan kvinnor - Haruki Murakami 
"En skådespelare anställer en chaufför och anförtror henne sina innersta hemligheter. En man har blivit lämnad av sin hustru och öppnar en bar som blir hemsökt av något okänt. Maken till en tidigare kärlek ringer efter midnatt och låter meddela tråkiga nyheter. En man vaknar en dag och inser att han gått igenom en metamorfos och förvandlats till Gregor Samsa, huvudpersonen i Franz Kafkas Förvandlingen."
 
Betyg: 4/5
 
(En av novellerna berörde mig verkligen djupt. Om du läser, berätta gärna vilken som blev din favorit!)
 
 
 
Oktober är den kallaste månaden - Christoffer Carlsson
"En skådespelare anställer en chaufför och anförtror henne sina innersta hemligheter. En man har blivit lämnad av sin hustru och öppnar en bar som blir hemsökt av något okänt. Maken till en tidigare kärlek ringer efter midnatt och låter meddela tråkiga nyheter. En man vaknar en dag och inser att han gått igenom en metamorfos och förvandlats till Gregor Samsa, huvudpersonen i Franz Kafkas Förvandlingen. "
 
Betyg: 2/5
 
(Tyckte den var lite intetsägande och jag fastnade inte riktigt vid karaktärerna. Men historian är bitvis väldigt spännande)
 
 
Vi kom över havet - Julie Otsuka
"1919. Ett fartyg är på väg över Stilla havet. Nere i dunklet på mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor på rangliga metallbritsar. Deras koffertar är packade med allt som behövs för det nya livet på andra sidan havet: sidenkimonor för bröllopsnatten, kalligrafipenslar och rispapper för breven hem, små Buddhafigurer av mässing till lycka och beskydd. I händerna håller de foton och brev från sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem på kajen i San Francisco. Kvinnorna drömmer om framtiden. Men framme i det nya landet väntar män de inte känner igen från fotografierna, umbäranden de inte har kunnat föreställa sig och en kultur som de kämpar för att förstå sig på."
 
Betyg: 4/5
 
(Oerhört stark bok!)
 
 
Gul utanpå - Patrik Lundberg
"Jong Dae föddes i Korea 1983. När han var nio månader adopterades han till Sverige. Där fick han namnet Patrik Lundberg. Patrik växte upp i en vanlig dysfunktionell familj i Sölvesborg. Under uppväxten gjorde han allt för att höra till. Han blev clownen. Den som alla skrattade åt och den som inte tvekade inför att skämta om sin bakgrund och sitt annorlunda utseende.

När Patrik under högskoletiden fick möjlighet att resa till Korea och studera ställdes allt på ända. I Korea tvingades han konfrontera de fördomar som andra har haft om honom. Och där blev han plötsligt the awesome guy, västerlänningen som alla tjejer ville ha. Han upptäckte också att han plötsligt kunde slå andra killar på käften eftersom han var av (koreansk) medellängd."
 
Betyg: 3/5
 
(En intressant historia som blir ganska mycket som en dagbok)
 
 
Det mest förbjudna - Kerstin Thorvall
"En dotter och en mamma och en pappa som dör när flickan är elva. En stark rigid martyrmor med en rädd och lydig dotter, snäll och snäll och snäll, tills hon sent i livet exploderar i ett tonårstrots som hon skjutit upp i tjugofem år. Effekten blir våldsam. I en blandning av ångest och triumf kastar sig den vuxna dottern handlöst i famnen på det mest förbjudna. Galen av kättja och revolt gör hon det, medan modern ser på och nästan dör av förfäran. Vilket också är meningen."
 
Betyg: 3/5
 
(En bra bok verkligen! Men väldigt speciell och jag hade ibland svårt att riktigt greppa den)
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

oliviamariaeklund.blogg.se

"Det finns inget annat misslyckande än att sluta försöka"

RSS 2.0